blender

Blender 3D

1.Blender 3D Nedir?

Blender özgür bir 3D tasarım yazılımıdır.

Modelleme, animasyon (2 boyutlu veya 3 boyutlu), simülasyon, render, hareket izleme ve video düzenleme işlemleri bu platform üzerinden gerçekleştirilebilir.[1]

2.Blender 3D Hikayesi

Ton Roosendaal isimli yazılımcı 1988’de Hollanda’da NeoGeo isimli animasyon şirketini kurar. Şirket içinde hem yazılımcı hem sanat yönetmeni görevi üstlenir. Şirket içinde 3D tasarım araçlarının sıfırdan yeniden yazılması kararlaştırılır. 1995 yılında bu projeye başlanır ve böylece Blender ortaya çıkar.

1998 yılında Ton ticari amaçlar güderek Blender’ı pazarlamak, ticari sürümlerinin dağıtımını yapmak için Not A Number (NaN) şirketini kurar. Ancak istendiği kadar satış yapılamaz ve NaN 2002 yılında Blender’ın geliştirilmesi de dahil tüm operasyonları durdurur.

Sonrasında Ton 2002 yılının Temmuz ayında kar amacı gütmeyen Blender Foundation’ı kurar. Ton Roosendaal tek seferlik 100.000€ karşılığında tüm projeyi özgürleştireceğini yatırımcılara söyler ve 7 hafta gibi kısa bir zamanda bu parayı toplar. Böylece 13 Ekim 2002 Pazar günü Blender GNU Genel Kamu Lisansı altında dünyaya yayınlanmıştır.

Blender gelişimi, Blender’ın orijinal yaratıcısı Ton Roosendaal önderliğindeki dünyanın dört bir yanından kendini adamış gönüllülerden oluşan bir ekip tarafından o günden beri devam etmiştir. [2]

3.Kurulum

*Kurulum Ekim 2020 tarihinde Ubuntu 20.04 sürümü üzerinden Blender3D 2.90.1 için anlatılmıştır.

*Debian tabanlı tüm dağıtımlarda bu adımlar izlenebilir.

3.1. SNAP Paket Yönetim Sistemi Üzerinden Blender Kurulumu

Apt ile benzer bir yöntem olarak karşımıza çıkar Ubuntu’da varsayılan olarak kurulu gelir.

# sudo snap install blender –classic

SNAP paket yöneticisi ile indirmek APT’ye tercih edilmelidir. Blender SNAP üzerinden daha güncel sürümleri yayınlamaktadır.

3.2. El İle Kurulum

Blender ana sayfasından işletim sistemine uygun kurulum dosyaları indirilmelidir. Linux için kurulum dosyalarını içeren arşiv dosyası indirilecektir. Arşiv dosyası “tar.gz” veya “tar.xz” gibi uzantılara sahip olacaktır.

Dosya içerisinde runnable olarak blender mevcuttur. Çift tıklayarak veya çıkarılan dosyanın bulunduğu dizinde bir terminal açarak;

# ./blender

komutu ile de Blender kullanmaya başlayabilirsiniz.

3.3. APT Paket Yönetim Sistemi Üzerinden Blender Kurulumu

Debian tabanlı tüm dağıtımlar için kullanılabilir ve hızlı bir yöntemdir. APT paket yönetim sistemi istenen dataları paket depoları üzerinden alır. Bu depolarda birçok paket mevcuttur. Öncelikle paket depoları güncellenmeli ve ardından Blender indirilebilir.

sudo apt-get update
sudo apt install blender

Komutları Blender’ın bilgisayarınıza kurulması için yeterli olacaktır. Ancak daha eski sürümleri indirmiş olmanız muhtemeldir. O yüzden Snap ile indirme bu yönteme tercih edilmelidir.

3.3. Synaptic İle Kurulum

Öncelikle sisteminizde Synaptic kurulu olmalıdır. Synaptic Apt paket yönetim sisteminin görsel versiyonudur denilebilir.

Synaptic Kurulumu İçin: # sudo apt install synaptic

Blender Kurulumu İçin Önce Synaptic Çalıştırılır:

# sudo synaptic

Sonrasında arama kutusuna blender yazıp, kurulum için işaretleyip (bağımlılıkları otomatik kurulacaktır) uygula demeniz yeterli olacaktır.

Ancak bu yöntemde Apt depolarını kullandığı için eski bir Blender sürümü kurmanız muhtemeldir. Örneğin şu an son sürüm 2.90 iken apt üzerinde 2.82 mevcuttur.

4.Örnek Uygulama

Resim 1: Giriş Ekranı

Resim 2: Yeni bir küp eklemek için “Add” Kullanılır Ve sol kısımda taşıma tool’u seçilidir böylece bir nokta veya tüm nesneyi seçerek taşıma germe yapılabilir.

Resim 3: Yeni küp eklenmiştir sonrasın y ekseninde kaydırılmıştır ve ilk küp loop cut tool’u kullanılarak x ve y ekseninde bölünmüştür.

5.Dökümantasyonlar

Bir uygulama veya geliştirme çatısı için referans dökümanları en önemli ve en sağlıklı kaynaklardır. Blender’da da hem kullanıcı hem de geliştiriciler için çok düzenli ve güzel referans dökümanları mevcuttur.

Referans Kılavuz Sayfası: https://docs.blender.org/manual/en/latest/

Python API Kılavuz Sayfası: https://docs.blender.org/api/current/

Geliştirici Kılavuz Sayfası: https://wiki.blender.org/wiki/Main_Page

Ayrıca internet ortamında birçok kişi tarafından ücretsiz ve ücretli olarak sunulan çok yararlı video dersler mevcuttur.

6.Kaynakça

  • blender.txt
  • Son değiştirilme: 2021/02/03 20:27
  • Değiştiren: c8r