ubuntu

Farklar

Bu sayfanın seçili sürümü ile mevcut sürümü arasındaki farkları gösterir.

Karşılaştırma görünümüne bağlantı

İki taraf da önceki sürüm Önceki sürüm
Sonraki sürüm
Önceki sürüm
ubuntu [2020/11/20 11:40]
yildirim
ubuntu [2021/01/31 18:02]
gencoglutugrul başlıkların dilinde tutarlılık arttırıldı
Satır 15: Satır 15:
 Ubuntu’yu bilgisayarınıza kurabilmek için ihtiyacınız olan iki temel şey vardır. İlki bir //flash bellek// veya boş bir //CD/DVD// ikincisi ile ubuntu kurulum dosyası. Ubuntu kurulum dosyasını indirmek için https:%%//%%ubuntu.com/download/desktop adresini ziyaret edebilirsiniz. Burada ilk aklınıza gelebilecek sorulardan birisi hangi sürümü indirmeliyim olabilir. Uzun süreli kullanım ve kararlılık için //LTS (Long Term Support, Uzun Süreli Destek)// sürümünü tercih etmeniz iyi olacaktır. İsteğe bağlı olarak daha eski sürümleri veya daha yeni sürümleri inceleyebilir veya kurabilirsiniz. Dosya indiğinde elinizde buna benzer isimli bir kalıp dosyası olacak ''%%ubuntu-20.04.1-desktop-amd64.iso%%''. Ubuntu’yu bilgisayarınıza kurabilmek için ihtiyacınız olan iki temel şey vardır. İlki bir //flash bellek// veya boş bir //CD/DVD// ikincisi ile ubuntu kurulum dosyası. Ubuntu kurulum dosyasını indirmek için https:%%//%%ubuntu.com/download/desktop adresini ziyaret edebilirsiniz. Burada ilk aklınıza gelebilecek sorulardan birisi hangi sürümü indirmeliyim olabilir. Uzun süreli kullanım ve kararlılık için //LTS (Long Term Support, Uzun Süreli Destek)// sürümünü tercih etmeniz iyi olacaktır. İsteğe bağlı olarak daha eski sürümleri veya daha yeni sürümleri inceleyebilir veya kurabilirsiniz. Dosya indiğinde elinizde buna benzer isimli bir kalıp dosyası olacak ''%%ubuntu-20.04.1-desktop-amd64.iso%%''.
  
-===== 2. Kurulum Dosyasını Diske Yazdırma =====+===== 2. Kurulum Dosyasını Diske Yazdırın =====
  
 Başlamadan önce kullacağınız CD, DVD veya flash belleğin boyutunun indirdiğiniz dosyadan büyük olduğuna emin olun! En az 4GB boyutlu bir cihaz kullanmanızı öneririz. Başlamadan önce kullacağınız CD, DVD veya flash belleğin boyutunun indirdiğiniz dosyadan büyük olduğuna emin olun! En az 4GB boyutlu bir cihaz kullanmanızı öneririz.
Satır 33: Satır 33:
 ===== 3. Bilgisayarı Kurulum Cihazı İle Başlatın ===== ===== 3. Bilgisayarı Kurulum Cihazı İle Başlatın =====
  
-Kurulum uygulamasını çalıştırabilmek için başlangıç cihazı olarak disk kalıbını yazdırdığınız cihazı başlangıç cihazı olarak seçmeniz gerek. Bu işlemi //BIOS (Basic Input Output System, Temel Giriş Çıkış Sistemi)// üzerinden yapacağız. Öncelikle BIOS’a giriş yapmak için bilgisayarınız açılırken özel bir tuşa basmanız gerekir. Bu genellikle ''%%Del, F12, F8, ESC%%'' tuşlarından biridir. Ancak bu özel tuş bilgisayarınızın marka ve modeline göre farklılık gösterebilir. Bunu bilgisayarınızın websitesinden veya arama motorlarında ''%%(marka-adı) bios tuşu%%'' şeklinde arama yaparak bulabilirsiniz. Örneğin bu dökümanın hazırlandığı bilgisayarda DEL tuşu BIOS tuşu olarak ayarlanmış. Bu tuşu bulduktan sonra bilgisayarınızın güç düğmesine bastıktan sonra ard arda bu tuşa basın. Daha sonra aşağıdakine benzer bir ekran göreceksiniz. {{bios-1.png|Örnek bir BIOS ekranı}}+Kurulum uygulamasını çalıştırabilmek için başlangıç cihazı olarak disk kalıbını yazdırdığınız cihazı başlangıç cihazı olarak seçmeniz gerek. Bu işlemi //BIOS (Basic Input Output System, Temel Giriş Çıkış Sistemi)// üzerinden yapacağız. Öncelikle BIOS’a giriş yapmak için bilgisayarınız açılırken özel bir tuşa basmanız gerekir. Bu genellikle ''%%Del, F12, F8, ESC%%'' tuşlarından biridir. Ancak bu özel tuş bilgisayarınızın marka ve modeline göre farklılık gösterebilir. Bunu bilgisayarınızın websitesinden veya arama motorlarında ''%%(marka-adı) bios tuşu%%'' şeklinde arama yaparak bulabilirsiniz. Örneğin bu dökümanın hazırlandığı bilgisayarda DEL tuşu BIOS tuşu olarak ayarlanmış. Bu tuşu bulduktan sonra bilgisayarınızın güç düğmesine bastıktan sonra ard arda bu tuşa basın. Daha sonra aşağıdakine benzer bir ekran göreceksiniz.  
 + 
 +{{bios-1.png|Örnek bir BIOS ekranı}}
  
 Buradan ok tuşlarını kullanarak (bazı modern bilgisayarlar BIOS arayüzünde fare kullanımını da destekler) menüleri gezebilir ve ayarlarınızı düzenleyebilirsiniz. Eğer yukarıdakinden daha farklı bir ekranınız varsa korkmayın farklı bilgisayarlarda farklı bios yazılımları vardır. Bir başka örneğini aşağıda görmekteyiz. Buradan ok tuşlarını kullanarak (bazı modern bilgisayarlar BIOS arayüzünde fare kullanımını da destekler) menüleri gezebilir ve ayarlarınızı düzenleyebilirsiniz. Eğer yukarıdakinden daha farklı bir ekranınız varsa korkmayın farklı bilgisayarlarda farklı bios yazılımları vardır. Bir başka örneğini aşağıda görmekteyiz.
Satır 53: Satır 55:
 Cihazınızı seçtikten sonra kaydedip bilgisayarınızı tekrardan başlatın. Genellikle ''%%F10%%'' tuşu ayarları kaydeder. Ancak bu durum farklılık gösterebileceğinden BIOS’unuzun arayüzünde bulabileceğiniz //Save & Exit (Kaydet & Çık)// seçeneğini kullanabilirsiniz. Cihazınızı seçtikten sonra kaydedip bilgisayarınızı tekrardan başlatın. Genellikle ''%%F10%%'' tuşu ayarları kaydeder. Ancak bu durum farklılık gösterebileceğinden BIOS’unuzun arayüzünde bulabileceğiniz //Save & Exit (Kaydet & Çık)// seçeneğini kullanabilirsiniz.
  
-===== 4. Kurulum Uygulaması =====+===== 4. Kurulum Uygulamasıyla Kurulumu Gerçekleştirin =====
  
 Bir önceki adımı tamamladıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda daha önce bilgisayarınızda kurulu olan işletim sistemi yerine taktığınız cihazdan Ubuntu açılacaktır. Karşınıza şuna benzer bir görüntü çıkacak Bir önceki adımı tamamladıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda daha önce bilgisayarınızda kurulu olan işletim sistemi yerine taktığınız cihazdan Ubuntu açılacaktır. Karşınıza şuna benzer bir görüntü çıkacak
  • ubuntu.txt
  • Son değiştirilme: 2021/01/31 18:02
  • Değiştiren: gencoglutugrul